Conditii de zapada si avalanse Balea Lac, 17 martie 2019

Dupa ce a nins cu vant foarte puternic vineri noaptea si in cursul zilei de sambata, iar sambata noaptea vantul a continuat sa bata cu putere, s-au format numeroase placi de vant. Ziua de duminica 17 martie, insorita si mirajul zapezii neatinse au adus la Balea Lac un numar foarte mare de skiori si boarderi. Drept urmare nu a durat mult pana cand primele incidente au aparut.

In jurul orei 10,45 2 skiori au declansat o avalansa de mici dimensiuni, dar intr-o zona abrupta si expusa la urcarea spre valea Vaiuga.

In jurul orei 12,30 un boarder care cobora pe culoarul Paltinului a declansat o avalansa de dimensiuni medii chiar la iesirea din culoar.

Cateva minute mai tarziu o avalansa autodeclansata a pornit din saua de la S de vf Piscul Balii.

In jurul orei 15,00 o avalansa de mici dimensiuni a fost declansata de un boarder sub vf Geamanul Sudic, sub muchia Balii.

Niciunul din aceste evenimente nu au avut consecinte, poate doar sperietura.

A fost un we haotic cu foarte multe persoane neechipate (fara kit de avalansa) si nepregatite pentru ski in zona alpina. Doar norocul a facut sa nu fie victime…

Vremea s-a incalzit puternic.In zonele insorite stratul de suprafata s-a inmuiat. Sub 2000m dupa ce versantii au intrat in umbra s-au format cruste de suprafata.