info/foto: Adrian Valean
Intre 2400-2000m altitudine, pe partea N a masivului:
Dupa incalzirea accentuata din ultima perioada au putut fi observate scurgeri de suprafata, mai des pe versantii cu expozitie S si V in unele cazuri si pe E, dar si avalanse de suparfata sau in cateva cazuri izolate avalanse de topire de profunzime.
Pe versantii N zapada s-a tasat, iar vantul care a batut cu putere pe perioada incalzirii a determinat aparitia unor cruste de vant si in multe zone in special pe versantii nordici placilor de vant.
In anumite zone atat pe valea Balea cat si pe valea Doamnei (Caldarea Pietroasa) la aproximativ aceeasi altitudine (2100m), zapada transportata de vant s-a depozitat deasupra unui strat instabil (zapada fainoasa) cu care nu face priza si drept urmare aceste zone sunt instabile. Aceste zone nu au o distributie foarte larga dar odata identificate trebuie ocolite.
In zoele expuse soarelui au inceput sa se formeze cruste de inghet / dezghet sau zapada e in curs de firnuire.
Intre 2000-1600m altitudine, pe partea N a masivului:
Zapada a inceput sa se intareasca si in special in cursul diminetii este tare si rezistenta (tine greutatea unui om) dar in timpul zilei aceasta crusta desi tine la urcare pe ski se rupe la coborarea pe skiuri. Daca vremea se va raci aceste cruste vor deveni si mai rezistente.
Au putut fi observate numeroase avalanse de suprafata, pe versantii cu expozitie S , V si E, si in cateva cazuri avalanse de topire de profunzime.
Sub 1600 altitudine, pe partea N a masivului:
In timpul zilei zapada este foarte moale, uda pana spre sol. In ultimele 2 nopti temp negative din timpul noptii au determinat aparitia crustelor de suprafata si in unele zone a inceput sa se firnuiasca.
Au putut fi observate numeroase avalanse de suprafata, precum si avalanse de topire de profunzime.