Conditii de zapada si avalanse Fagaras 16-18 ian 2015

Dupa ninsorile de joi 16-ian 2015 cand a nins si a viscolit, aprox 15cm pulver, in unele zone au aparut acumulari importante, in special in zonele adapostite, in vai si la baza stancilor si a peretilor.

Vineri 17 ian senin si frig, pulver 15-20 cm peste tot de la 1400m la 2300m.Seara s-a incalzit si vantul s-a intensificat.

Sambata 18 ian pulverul a fost inlocuit cu zapada compactata, placi de vant si zone in care stratul de suprafata a fost transportat in zonele de depozit si au aparut cruste mai vechi. Pe creste si in zonele expuse la vant zapada e tare si alterneaza cu depozite de vant.

La profil au aparut mai multe straturi si sunt vizibile cruste de inghet/dezghet care delimiteaza aceste startul. La testul de compresie pe skiuri zapada s-a dovedit a fi stabila, la sarituri repetate s-a rupt la nivelul celei de 3a cruste, aprox, 40-50cm.

Peste 2000m, exista depozite de mari dimensiuni in pe versantii V sau E sub pereti sau tancuri si pe vers N la baza versantilor sau sub pereti sau profilele stancoase importante. La peste 2200m pe S zapada s-a inmuiat la suprafata iar sub ac altitudine zapada s-a inmuiat si in profunzime.