Conditii de zapada:
Peste crusta inghetata, (formata cu cateva zile in urma datorita incalzirii vremii si al precipitatiilor mixte), s-a depus strat nou de zapada. Vantul a inceput sa bata foarte puternic predominant din Sud, astfel incat au inceput sa se formeze acumulari, in special pe versantii nordici, pe firul vailor nordice si pe marginea profilelor stancoase atat pe versantii Estici cat si Vestici ai muchiilor nordice. Au fost observate 1 avalansa mare pe versantul N al crestei principale si cateva avalanse de mici dimensiuni pe firul vaii Balea in jurul altitudinii de 2000m.
Cum sunt prognozate atat precipitatii cat si vant puternic in urmatoarele zile, este de asteptat sca riscul de avalansa sa creasca si sa se produca atat avalanse declansate natural, spontan cat si accidental chiar si la o slaba supraincarcare. La peste 2000m aceste avalanse pot sa aiba dimensiuni medii sau in anumite conditii chiar mari.
la profilul facut pe versantul N la aprox 2200m se remarca stratul nou de zapada de aprox 35cm peste o crusta inghetata. Noul strat de zapada are o coeziune destul de slaba cu crusta inghetata.
Avalansa Balea 27-12-2020
info/foto: Adrian Valean
Data : 27-12-2020
Ora : (in timpul noptii / dimineata zilei de 27dec)
Echipament de protectie: –
Masiv : Fagaras
Zona din masiv : vers N creasta principala, de sub “balcoane” est de valcelul din vf Paltinu
Altitudine : ~2250m
* Orientarea pantei : N
* Inclinatia pantei : ~40 grade
* Activitate : declansata natural
* Tipul avalansei : placa de vant
* Factorul de declansare al avalansei : natural (supraincarcare datorata transportului de vant si ninsoare)
* Marimea avalansei – Relativ la urma :250m
* Adancimea coroanei(placii) : 40-50cm
* Latimea coroanei : aprox 20-30m
* Diferenta de nivel de rulare : 150m
Numar de persoane surprinse : 0
Numar de persoane acoperite partial : 0
Numar de persoane acoperite total : 0
Numar de persoane accidentate : 0
Numar de persoane decedate : 0
O avalansa medie spre mare a fost declansata natural datorita acumularii de zapada generate de vant si ninsoare la baza cascadelor de gheata, est de varlcelul din Paltinu. Zona de declansare este zo zona de la baza unor cascade de gheata, acoperita cu gheata peste care s-a format o acumulare.