Avalansa Mnt. Apuseni, Vladeasa Pietrele Albe, 30 ianuarie 2015

info, foto: Alina Cîrja

*****************************************************************
Data observării: 31 ianuarie 2015
Echipament de protecție: cască / transiver / sondă / lopată 
Masiv: Vlădeasa
Zona din masiv: panta sudică ce coboară dinspre vf. Vlădeasa spre Pietrele Albe
Altitudine: 1700 m
Orientarea pantei: S
Înclinația pantei: aprox 33.5 grade
Activitate: schi de tură
Tipul avalanșei: în plăci
Factorul de declanșare al avalanșei: schior
Mărimea avalanșei – relativ la urmă: ~55 m
Adâncimea coroanei (plăcii):   12-15 cm
Lățimea coroanei:                 ~15 m
Număr de persoane surprinse: 0 
Număr de persoane acoperite parțial: 0
Număr de persoane acoperite total: 0
Număr de persoane accidentate: 0
Număr de persoane decedate: 0
Descriere sumară:
Pe versantul sudic ce se desprinde din culmea principală a masivului Vlădeasa în direcția vârful Vlădeasa – Pietrele Albe, cel mai probabil sâmbătă (30 ianuarie 2015) s-a produs o fractură în stratul de zăpadă viscolită din ultimele zile.
Duminică în jurul orei 12.30 atunci când am ajuns în zona menționată mai sus, consistența zăpezii din blocurile curse era una moale, și destul de ușor am putut deduce ce s-a întâmplat. Fractura a fost provocată de un schior, în partea de sus a coborârii pe care urma să se înscrie. Practic curgerea de zăpadă s-a produs în zona primului loc în care aceasta a fost adusă în urma ninsorilor cu vânt. Două, trei stânci care se află acolo au favorizat acumularea de zăpadă în acel loc.
În timp ce aici era pulvăr, în cealaltă parte a pantei de schi la suprafață era un strat de crustă înghețată. Plăcile care au curs aveau o înălțime ce varia între 12-15 cm, iar în urma curgerii a fost scos la suprafață stratul înghețat și consolidat ce era sub acel strat plecat la vale.
Panta pe care s-a produs curgerea de zăpadă a fost martora mai  multor avalanșe de-a lungul anilor și astfel e bine să fim conștienți că avalanșe putem declanșa chiar și în munții mai mici.
*********************************************************************************


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*